Bij de twee geboortes die ik heb gegeven, werd ook een nieuw deel van mezelf geboren. Het klinkt misschien vreemd, zweverig of zelfs gezapig, maar zo ervaar ik het echt. Ik had nooit gedacht dat het moederschap me zó zou veranderen. Mijn hele gevoels- en belevingswereld is anders, nog intenser dan het al was en …
Voorlezen: liefde en aandacht als basis voor leren
Kinderen worden niet met eigenwaarde geboren. Het moet worden opgebouwd tijdens het leven en diep van binnen worden verankerd. Het gaat om een innerlijk weten dat je bijzonder bent. Zodat je je zelfrespect straks niet laat afhangen van cijfers, bezittingen of de mening van anderen. Je kunt als ouder helpen om een sterke basis …
Hoe ik, als vreemde vogel, terecht kwam bij een mamagroep
Mijn comfortzone uitgaan, dat is een terugkerend thema in mijn huidige leven. Mezelf ontdekken, ontwikkelen en groeien door dingen te doen die ik spannend en/of moeilijk vind. Soms iets groots, zoals het beginnen met het leren van de Zweedse taal, soms iets kleins, zoals vandaag: voor het eerst in mijn leven een mama-groep in de …
Voorlezen bevordert de taalontwikkeling, -begrip en woordenschat
Mijn peuter is fan van stapelverhaaltjes, momenteel zij leest het liefst vijf keer per dag ‘De Gruffalo’ en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ en kan al hele passages uit haar hoofd opzeggen. Zij kan na een paar keer herhalen al snel ‘meelezen’, dat wil zeggen; benoemen wat er gebeurt. Na nog meer herhaling …
Voorlezen is belangrijk
Voorlezen wordt gestimuleerd vanuit het consultatiebureau, bibliotheken, kinderdagverblijven en scholen. Dat is niet voor niets. Wist je dat verschillende onderzoeken uitwijzen dat regelmatig voorlezen uit verschillende boeken bijdraagt tot een groter taalbegrip en een hogere taalproductie? Ook blijkt uit een onderzoek door vakdidacticus Helge Bonset dat lezen in de vrije tijd helpt met het verwerven …
Een lege batterij?
Tijdens een Insta-cursus genaamd Slow Family, gegeven door ankevandelden (Instagram volgtip!), heb ik een enorm waardevolle nieuwe gewoonte ontwikkeld. Namelijk geregeld de tijd nemen op meerdere momenten op een dag om heel bewust aan de behoefte van connectie en rust te voldoen. Connectie met elkaar en connectie met mezelf. Even zonder (digitale) afleidingen en to-do-lijsten. …
Mijn kleine spiegeltje
Vandaag was geen topdag. Na het avontuur met de papegaai, de flinke verkoudheid, Theo’s veelvuldige overwerk en de overgeslagen middagdutjes ben ik moe en als kers op de taart ben ik er wederom achter gekomen dat ik ook deze maand niet zwanger ben. Helaas. Ik heb vakantie, dus ik kan me niet begraven in mijn …
De papegaai in de nacht
De peuter wordt gillend wakker, ik spring uit bed en ga vlug naar haar toe. Ze zit rechtop in haar bedje, wiegend van de slaap. Als ze me hoort, draait ze zich om. Haar armpjes schieten de lucht in en klampen zich aan me vast als ik haar uit bed til. Ze legt haar hoofdje …
Geef mij de ruimte
Als mens moet je zelfstandig functioneren en je moet je aanpassen aan verschillende milieus en situaties. We kunnen dit ook heel goed, maar de een is er nog beter in dan de ander. Elk individu sleept eigen bagage met zich mee; nuttige dingen, overbodige ballast en hier en daar een tas vol stoeptegels die slecht …
Waarom wij niet (meer) aan slaaptrainen doen
Het was de zomer van 2019, de zomervakantie stond voor de deur en ik liep met een collega naar het treinstation aan het eind van een werkdag. Het was een warme en lange dag geweest, mijn koeltasje met gekolfde melk en mijn tas met laptop, boeken en kantoorbenodigdheden (want ik werkte op drie verschillende locaties …